Brug træpiller i hestestalden

Einstreu_pferdeboxen_83fd773716

Halm og træspåner hører fortiden til

I århundreder og atter århundreder har man brugt halm og i de senere årtier også træspåner, når man skulle overstryge gulvet i hestestalden. Årsagen til at man vælger at overstryge gulvet er både af hygiejnemæssige årsager men samtidig også for, at hestene kan lægge sig på et blødt underlag, når de skal hvile sig.

I fortiden var halm det naturlige valg grundet mangel på bedre alternativer, og i nyere tid har det været det naturlige valg i og med, at priserne på halm har været lave. I løbet af det sidste årti har træspånerne dog indtaget noget af markedet, da det er blevet et billigere alternativ til halmen, som grundet stigende kornpriser ikke ligger på samme hidtidige niveau.

Men bruger du stadig halm, eller er du skiftet over til træspåner, så kan du godt begynde at overveje at skifte nyt underlag. Hvis jeg nu fortæller dig, at du kan få et underlag, der er billigere, bedre for din hests sundhed og samtidig er meget mere miljøvenligt, bliver din interesse så vækket?

Træpiller, det er nemlig det nye! Modsat halm og træspåner, så bliver træpillerne ikke hurtigt gennemblødte, de kommer ikke til at lugte lige så kraftigt og så er de mere eller mindre fri for støv. Træpiller har en helt suverøn sugeevne, hvilket blandt andet skyldes det lave fugtindhold i dem. Faktisk kan en enkelt sæk med træpiller opsuge hele 63 liter urin, hvilket er væsentligt mere, end man oplever med både halm og træspåner.

På trods af en høj massetæthed i træpillerne, så vil man alligevel opleve, at de er utrolig bløde og elastiske, hvilket betyder, at hesten får et fast men behageligt underlag at stå og ligge på.

Træpillerne er produceret via genbrugstræ, og da de udelukkende er lavet på træ, så kan de naturligvis komposteres på hel normal vis, hvilket gør dem meget miljøvenlige.

Træpiller også godt til opfyring

Anvendelsen af træpiller til hestestalde er noget, der først er kommet til senere hen. Oprindeligt er træpillerne udviklet med det formål at bruge dem til opfyring i fyr og lignende til fordel for fossile brændstoffer.

Det var her i Skandinavien, at det hele begyndte i løbet af 1990’erne. Dengang var der ikke helt samme fokus på minimering af CO2-udslip, hvorfor det ikke var hele fidusen ved træpiller dengang. I dag bliver træpiller ikke kun foretrukket grundet dets miljøvenlige afbrænding, men også den på grund af den lave pris der er på træpiller. Træpiller er helt formidable til afbrænding, da det har en høj brændværdi, hvilket skyldes, at de som sagt udelukkende er produceret på rent træ, men samtidig har et meget lavt askeindhold.

Træpiller kan fås i alle priser og kvalitet, og man skal virkelig kigge sig for, når man leder efter en forhandler. Jeg køber altid selv fra Absolut Træpiller, der har et stort sortiment og gode priser samt produkter af høj kvalitet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *