Fiskeolie som kosttilskud

fiskeolieFiskeolie hører under gruppen omega-3 fedtsyrer, som er livsnødvendigt. Disse fedtsyrer er også kendt som flerumættede fedtsyrer. Disse former for fedtsyrer kan kun tilføres via kosten eller via kosttilskud der fås i både flydende form og i kapsler. Fiskeolie i form at kosttilskud anbefales blandt andet ofte til mindre børn, og mennesker der ikke kan tåle eller lide fisk.

Hvilke fordele har fiskeolie?

Fiskeolie har utrolig mange fordele, og anbefales derfor af alle førende forskere og ansatte indenfor sundhedsvæsnet, både i Danmark og internationalt.

Ifølge Hjerteforeningen, rammes over 16.000 mennesker i Danmark hvert år af en blodprop i hjertet, hvilket skyldes åreforkalkning. Men ifølge et nyt studie foretaget på Aarhus Universitetshospital, viser det sig nu, at fiskeolie kan mindske risikoen for at blodårerne kalker til. Hvilket er til stor gavn for både raske såvel som mennesker, der allerede lider af hjerteproblemer.

Derudover har flere studier også vist, at fiskeolie både er godt til at forebygge gigtlidelser samt til at holde symptomerne til leddegigt nede. Dette er både i form af reducering af smerter, forkortelse af længden af morgenstivhed samt antallet af hævede og ømme led.

Det er også påvist, at omega-3 har en gavnlig effekt på hjernen. Det forhindrer hjernecellerne i at blive nedbrudt samt nedsættelse af de elektriske signalers hastighed. Reaktionshastigheden forbliver dermed i tiptop stand, og sindet holdes ungt og friskt.

Hvis du er meget aktiv, og dyrker sport flere gange ugentlig, så vil det også være en fordel at få din omega-3, da det er medvirkende til at nedkæmpe betændelse, hvilket ofte opleves ved hård og/eller regelmæssig motion.

Mangel på omega-3 øger derudover risikoen for koncentrationsbesvær, depression og demens.

Hvor stor en dosis?

Det anbefales at indtage omkring 600-1.000 mg omega-3, hvilket svarer til to fede fisk om ugen. Dog anbefales mennesker, der lider at gigtsygdomme at indtage en noget højere dagsdosis på omkring 2.400 mg.

Har kosttilskud med fiskeolie bivirkninger?

Du skal ikke være bange for, at fiskeolie i form af kosttilskud har nogle alvorlige bivirkninger. Hvilket blot er endnu mere grund til at gå i krig med kosttilskuddet af fiskeolie, hvis du har problemer med at få spist din fisk. Nogen oplever at få sure opstød en gang imellem, som ofte har en smag af fisk. Tynd mave kan dog også forekomme, hvis dosissen er meget høj.

Til gengæld vil blodet typisk blive fortyndet ved brug af fiskeolietilskud, hvilket kan fører til større tilbøjelighed til at få blå mærker og næseblødning.

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på informere lægen om dit brug af kosttilskuddet, hvis du skal opereres, og det anbefales at stoppe indtagelse af tilskuddet mindst en uge før operationen.

Du skal derfor naturligvis også være ekstra opmærksom, hvis du i forvejen bruger blodfortyndende medicin. Det anbefales derfor, at du tager en snak med din læge inden. Det er dog ikke farligt at blande kosttilskuddet med denne eller andre former for medicin, men en forlængelse af blødningstiden vil forekomme ved brug af kosttilskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *